Taludwoningen Arnhem
"Realiseer nul-op-de-meter woningen als sluitstuk van de ecologische wijk Nieuw Monnikenhuizen". Met dit gegeven als uitgangspunt zijn zes riante en kleurrijke woningen op een talud verrezen aan de Rosendaalseweg in Arnhem. Directe aanleiding voor de woningtypologie vormt de reliƫfrijke omgeving in dit deel van de Gelderse hoofdstad, de zon bepaalde de dakvorm.
Sluitstuk van een ecologische wijk
Nadat de gemeente Arnhem had besloten om het laatste nog onbebouwde deel van de wijk als locatie* aan te wijzen voor particuliere (woningbouw)ontwikkeling, sloegen CPO Rosendaalseweg en SchilderScholte architecture+ in de zomer van 2014 de handen ineen om op deze markante plek NOM-woningen te realiseren. Niet al te lang geleden stond hier een benzinestation en om dan juist hier energieneutrale huizen te realiseren vonden de initiatiefnemers een duidelijk en krachtig duurzaam signaal. Bij de lay-out is zorgvuldig omgegaan met de bestaande aangrenzende wijkbebouwing en hun uitzicht op het ertegenover gelegen park Angerenstein. De ruimte die is gelaten tussen de woningen is hiervan een rechtstreeks voortvloeisel. Ook sluiten de kleurtinten, materialisering en maatverhoudingen aan bij de directe omgeving. Aan de oostelijke zijde van het project staat een geheel uit metselwerk opgetrokken kerk die tot de landelijke topmonumenten uit de Wederopbouwperiode wordt gerekend. De vorm van de woningen refereert hieraan met een hoofd- en nevenvolume en in het gebruik van baksteen.
Zichtbare persoonlijk keuzes
Dat elke woning andere geveltinten heeft dan die van de buren is geen toeval. Het weerspiegeld de persoonlijke wensen en keuzes van de bewoners. Gedurende het ontwerpproces zijn deze zorgvuldig afgestemd op de gemeentelijke randvoorwaarden over kleur- en materiaalgebruik. Met adviezen vanuit het overleg met de Welstandscommissie zijn de zes individuele keuzes uiteindelijk geharmoniseerd tot een evenwichtig beeld. Groot pluspunt bij dit project waren de aanwijzingen vanuit de gemeente voor de erfafscheidingen en bergingen. Hierdoor is in een vroeg stadium met de bewoners hierover duidelijke afstemming bereikt. De gelijke hoogtes, het eenduidige materiaalgebruik en de detaillering ervan maken het helemaal af.
Living-apart-together
Omdat het project vanuit een CPO is ontwikkeld wilden de bewoners het collectieve en particuliere aspect ervan ook terugzien in de architectuur. Aan de kant van de wijk zijn de benedenverdiepingen van alle woningen met elkaar verbonden met een doorlopende antracietkleurige pui. Vanaf de Rosendaalseweg zijn het quasi vrijstaande woningen die lijken te balanceren bovenop het talud. De straatgevels van het hoofdvolume zijn onder een lichte hoek gebouwd, daarmee heeft elke woning zijn eigen unieke vrije uitzicht op het park. Omdat de verdieping van de woning hoger ligt dan de rijweg kijk je ook nog eens over het verkeer heen. Aan de noord-oostzijde van het project is een eigen parkeerterrein en toegangsweg aangelegd waarmee eveneens het parkeren collectief is opgelost.
Nul-op-de-meter
Het dak van het hoofdvolume biedt ruimte aan de voor deze NOM-woning benodigde zonnepanelen en heeft een voor deze breedtegraad optimale hellingshoek. Vooral het laatste aspect is sturend geweest bij het ontwerpen van de woningen. Projectarchitect Gerrit Schilder jr. zegt daarover: 'Ons uitgangspunt was om de zonnepanelen een intergraal onderdeel van de architectuur te laten zijn. Door van meet af aan met 3D modellen onderzoek te doen vanuit oriƫntatie, ideale hellingshoek en het benodigde aantal is de dakvorm en compositie bepaald waardoor de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de Rosendaalseweg.'
* Ooit was dit heilige grond voor aanhangers van Vitesse, de voetbalclub had namelijk op deze locatie tussen 1950 en 1997 z'n thuishaven.
Oplevering | 2021 |
Opdrachtgever | CPO Rosendaalseweg |
Bouwkunding aannemer | Van Swaay bouwbedrijf |
Fotograaf | Paul van der Blom |